Mentör Koçluk

MENTÖR NEDİR?
Koçlara yol gösteren , onların ICF etik kural ve yetkinlikleri doğrultusunda ünvanlı birer koç olabilmeleri için kendi bilgi ve deneyimlerini onlarla paylaşan yönder demektir.

 

Mentör kelimesi, anlam olarak bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi güvenilir bir danışılan, rehber ve yol göstericidir. Mentörün bu hizmeti verebilmesi için bunun altını gerçekten doldurabiliyor olması gerekir.Saedece teorik bilgiler ve bu konuda alınacak eğitimler mentör olmak için yeterli olmayacaktır.Yol gösterici pozisyonunda olan mentör bir karar verici değildir.Mentörün verdiği tavsiyeleri uygulayıp uygulamamak tanmamen danışmanlık alan kişi ya da kurumun vereceği bir karardır.

 

MENTOR KOÇLUK
Eğer ICF ten ünvanlı bir koç olmak istiyorsanız ve bir ACSTH (60 saatlik )Koçluk Eğitimi aldıysanız; Eğitim akabinde 10 saat mentor koçluk seansı alarak ACC ünvanlı bir koç olabilirsiniz.
Koçluk mesleğinin ICF etik kuralları ve yetkinlikleri kapsamında ACC ünvanlı bir koç olabilmek için, Öncelikle ACSTH /ACTP Eğitimini bitirip, 10 saat mentorluk alıp, 100 saat koçluk yapmanız ve CKA sınavından geçmeniz gereklidir.

 

Aynı şekilde PCC ünvanlı bir koç olmak isterseniz; ACTP Diploma Programını(125 saatlik) bitirmeniz; yine 10 saat mentorluk almanız , 500 saat koçluk yapmanız ve CKA sınavını geçmeniz gerekmektedir.

 

Mentorluk seansları, siz koçların seans kayıtlarını mentorünüze dinletmeniz ve koçluk sırasında yaşanılan ortamdaki her kelime cümle ve mimiklerin konuşma tarzının değerlendirildiği bir seanstır. Mentor koçunuz size mesleğin ince ayrıntılarını ve etik kurallar çerçevesinde hareket etmenizi sağlayan yapıcı yaklaşımlarıyla sizi bulunduğunuz versiyondan bir üst versiyona taşımak için yanınızdadır.

 

Mentor koçunuz bunu yaparken sizi yargılamaz, suçlamaz, size negatif duygular yüklemez size neyi nasıl yapacağınızı sadece mesleki anlamda neleri doğru yapmanız ve neleri yanlış yaptığınızı doğrusuyla değiştirerek sizin mesleki anlamda gelişiminizi destekler. Mentor koçlukta sorumluluk her iki taraftadır.

 

ICF mentor koçluk hizmetini her ünvanlamada zorunlu tutmuştur.Koçluk ünvanlama sürecinde alacağınız mentorluk sizin ICF kurallarına uygun olarak almak istediğiniz ünvan yolunda en iyi yere gelmenizi sağlar.

 

Koç adayı hangi ünvanlama sürecinde yol alacak ise, ona göre bir mentor koçluk programı oluşturur.

 

ICF üyeliği mentorluk seansları ile başlar.Koçun ICF te kaydı mentor eşliğinde gerçekleştirilir ve böylece ünvanlanma süreci başlamış olur.

 

Üye koç ACC, Akredite Profesyonel Koç PCC, Akredite Master Koç MCC ünvanlarının herbiri için performans başarı kriterlerine, yeterlilik ölçütlerine ve ünvan belgeleme süreçlerine göre farklılık gösterir.

 

Mentorluk hizmetini sadece Akredite Profesyonel Koç PCC ve Akredite Master Koç MCC ünvanlı koçlar verebilir.

 

Yonca Uslu, Uluslararası Koçluk Federasyonu(ICF) Akredite Profesyonel Koç PCC ünvanlı ICF yetki sahibi bir koçtur.

 

Bu yetki ile; ICF ünvanlanma sürecinde ACC ve PCC ünvanı almak isteyen koçlara mentor koçluk yapabilir.